Fortuna liga

Všetko o ostatných zápasoch, kde ste boli, váš pohľad na zápas, čo páčilo, nepáčilo, štadión, fans....a novinky na SFZ
GULIVER
Príspevky: 1483
Dátum registrácie: 11.12.2014 20:05:45

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa GULIVER » 23.05.2018 06:41:34

K tomu este Sered ide do ligy.... [smilie=axe.gif]
Uz davno mala mat liga iba 10 muzstiev...

filipina
Príspevky: 615
Dátum registrácie: 07.08.2014 08:59:22

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa filipina » 04.06.2018 10:38:55

Čo nové v športe ........... ale dosť neskoro ste sa zobudili (aj keď je to legislatíva EÚ a musia sa jej prispôsobiť všade ...... aj v Reale, aj Bayerne atď. ... že do..ú smer-áci čoho sa chytia........ SME 3.6.2018

Kluby riešia dilemu. Ligy môžu klesnúť na úroveň amatérov


Kluby riešia, kde získať viac financií na dane a odvody.


BRATISLAVA. Je pondelok ráno. Šesť hodín. Traja robotníci nastupujú do práce. Budú mať dlhý deň. Po osemhodinovej šichte ich večer čaká hokejový zápas.

Nebudú však sedieť v hľadisku na štadióne a nečaká ich ani zápas na rybníku proti partii z vedľajšej ulice, ale zápas najvyššej súťaže.

Do fabriky musia chodiť, aby sa uživili. Hokej už hrajú len z pasie.

Ako by sa mohla na Slovensku stať z profesionálnej ligy amatérska? Jednoducho. Za istých okolností to je otázka blízkej budúcnosti.
Dva košické kluby už zanikli

Športovým klubom môžu od nového roka skokovo narásť náklady aj o polovicu. Zákon o športe im od 1. januára 2019 dáva povinnosť s hráčmi uzatvárať zamestnanecké zmluvy. Ide o zosúladenie legislatívy s Európskou úniou.
Prečítajte si tiež: V Košiciach sú hokejisti zamestnanci. Je to výhoda, tvrdí Hovorka

V krajinách EÚ je to štandard. Všade platí, že hráči v kolektívnych športoch sú zamestnancami klubu. Výnimkou sú zatiaľ len Česko a Malta.

Na Slovensku bolo zvykom, že športovci mali zmluvy ako samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO).

Daňovo-odvodové zaťaženie bolo pre kluby doteraz nižšie.

Od 1. januára náklady na dane a odvody narastú pre všetky profesionálne kluby o desiatky percent. Vo futbale, hádzanej, hokeji či vo volejbale. Príjmy klubov však ostanú nezmenené. Nik im viac peňazí nedá.

Kým väčšina klubov stále dúfa, že sa riešenie podarí nájsť a budú môcť fungovať podľa doterajšieho systému, dva košické tímy to už vzdali.

Basketbalisti KB Košice a basketbalistky Good Angels Košice oznámili, že do ďalšej sezóny nenastúpia. Pritom Good Angels sú 15-násobným (12-násobným) majstrom Slovenska a pravidelným účastníkom euroligy.
Za 500 eur tu nikto neostane

Podobných prípadov môže byť v ďalších mesiacoch viac. Situácia sa týka približne 1100 športovcov.

„Neviem si predstaviť, čo to bude pre kluby znamenať, pretože táto zmena prinesie neuveriteľný nárast rozpočtu. Kvalitných hráčov neudržíte za 500 či 800 eur. A už vôbec nie zahraničných," hovorí manažér futbalového AS Trenčín Róbert Rybníček.

"Sú to veľmi obmedzujúce veci, ktoré sú nedomyslené a pripravené od stola, aby sme sa prispôsobili podmienkam Európskej únie. Z hľadiska športových klubov na to nie sme absolútne pripravení,“ dodáva.
Prečítajte si tiež: Hokejová liga môže skončiť na amatérskej úrovni, varuje šéf Nitry

Pred tromi rokmi zväzy aj športová obec prijatie zákona o športe vítali. Na jeho stranu sa postavili všetky veľké športy a hovorili, že im má priniesť viac prostriedkov.

V návrhu zákona však bol vtedy aj tzv. superodpočet, ktorý mal zatraktívniť sponzoring pre súkromný sektor.

„Áno, hovorilo sa o superodpočte. Malo sa dať čerpať viac peňazí od sponzorov, ktorí by si tieto prostriedky mohli odpočítať od daní a pustiť ich do športu,“ opisuje manažér basketbalového majstra z Levíc Ladislav Garaj.

Pri schvaľovaní však superodpočet aj ďalšie možnosti z návrhu zákona vypadli. Nepodporilo ich ministerstvo financií. V zákone tak ostali pre kluby len povinnosti. Možnosti na získanie peňazí ostali na nule.
Mysleli si, že je to dočasné riešenie

„V zákone je veľa dobrých vecí. Podmienky sú pre športovcov vytvorené dobre. Zabudlo sa však na palivo pre šport. Teda na firmy, ktoré doň nalievali financie. Žiadne stimuly tam nevidím,“ tvrdí generálny manažér hádzanárok Iuventy Michalovce Radoslav Kozlov.



Možností, ako sa s tým vyrovnať, je viac, hoci niektoré sú ťažko predstaviteľné. Najviac podľa mňa stratili hráči.„

Eduard Hartmann, manažér hokejistov Dukly Trenčín

Odhaduje, že sponzori by museli zvýšiť príspevky o 35 percent, aby hráčky dostali rovnaké odmeny ako v uplynulej sezóne.

Prechodné trojročné obdobie malo klubom umožniť, aby sa na zmenu pripravili. Odvody a dane za hráčov v plnej výške by mali začať platiť od budúceho roka. V kluboch sa však spoliehali, že situácia až do tohto bodu nedospeje.

Dokonca aj šéfovia niektorých zväzov kluby ubezpečovali, že zákon sa bude meniť a ide len o dočasné riešenie. Zatiaľ tomu nič nenasvedčuje.

„Kluby v tom žili a prezident našej federácie nám tvrdil, že to nie je konečné riešenie. Lenže nič sa neudialo a dospelo to až sem,“ hovorí Kozlov.
Zaniknú ďalšie kluby

„Tento problém sa podceňoval, pretože športovým zväzom vyhovovalo, že aj na základe zákona o športe dostanú viac peňazí. Zákon v dobrej viere prísunu peňazí vnímali ako pozitívny smer, ale z hľadiska klubov sa to podcenilo,“ hovorí Rybníček.
Prečítajte si tiež: História dlhá tri roky. Po Good Angels končí aj KB Košice

Po tom, ako skončili dva košické kluby, vraví, že cíti väčší záujem o problematiku.

„Myslím si, že sme začali neskoro. Mala to byť naša priorita už dávnejšie. Som presvedčený, že to, čo sa udialo v Good Angels a BK Košice, bude pokračovať. Myslím, že stále sa s tým dá niečo robiť. Bankrot košických klubov by mal kompetentným otvoriť oči,“ dodáva Rybníček.

O rok sa môže stať, že najlepší hráči a reprezentanti budú pôsobiť v zahraničných ligách, pretože doma by zarobili oveľa menej. Časť klubov skrachuje alebo sa z najvyššej súťaže odhlási.

„Ak sa zákon nezmení, slovenský šport pôjde na poloprofesionálnu úroveň. Ľudia sa mu budú venovať popri škole alebo zamestnaní,“ myslí si Kozlov z Iuventy Michalovce.
Vo futbale to zvládnu dva - tri kluby

„Keď sa dnes bavíme o odleve najlepších hráčov, tak to číslo sa ešte zvýši. V rámci Slovenska budú vedieť hráčov udržať maximálne dva - tri kluby. To oslabí úroveň súťaže a možno aj záujem o futbalovú ligu vo všeobecnosti,“ myslí si Rybníček. Podľa neho je zákon pre futbal neprijateľný.
Róbert Rybníček je manažérom futbalistov AS Trenčín.


Ani najväčšie kluby nevedia, čo ich v nadchádzajúcej sezóne čaká. Hoci momentálne je v basketbale, hádzanej, vo volejbale, v hokeji aj vo futbale po klubovej sezóne a funkcionári by sa mali pripravovať na tú nadchádzajúcu. Skladať tímy, finalizovať rozpočty.

„Snažíme sa na to pripraviť, ale limituje nás to v možnostiach. Je náročné naplniť u nás rozpočet 2,5 milióna eur a teraz to bude ešte náročnejšie tým, že sa majú zvýšiť náklady na mzdové náležitosti. Budeme si musieť spraviť analýzu. Zatiaľ neviem, ako to budeme riešiť,“ vraví manažér futbalistov AS Trenčín.
Najviac stratia športovci

"Možností, ako sa s tým vyrovnať, je viac, hoci niektoré sú ťažko predstaviteľné. Najviac podľa mňa stratili hráči,“ tvrdí manažér hokejistov Dukly Trenčín Eduard Hartmann.

Aj šéf slovenského olympizmu Anton Siekel si myslí, že zákon v tejto podobe klubovému športu na Slovensku môže poškodiť.

„Základnou chybou bolo schválenie zákona, ktorý určil odvodovú povinnosť, ale nevyriešil príjmovú časť tejto povinnosti,“ cituje prezidenta Slovenského olympijského výboru denník Šport.
Prečítajte si tiež: Nové zmluvy môžu športovcov obrať aj o 30 percent príjmu

Nárast odvodov pri neexistujúcej podpore štátu a sponzorov je pre kluby v podstate likvidačný. A riešenie je zatiaľ v nedohľadne.

Funkcionári hovoria buď o oddialení účinnosti zákona, alebo zavedení superodpočtu, motivovaní súkromného sektora na sponzoring či platení odvodov z minimálnej mzdy.

„Ak chceme zákonom zlepšiť situáciu v športe, tak by sme sa mali pozrieť na to, aby bol súkromný sektor motivovaný ísť do športu. Môžeme sa poučiť z krajín, kde to tak funguje a šport je potom na inej úrovni,“ dodáva Kozlov z Iuventy Michalovce.

O reakciu a odpovede ne niektoré otázky sme požiadali aj ministerstvo školstva. Ani po niekoľkých dňoch však na ne nedali odpoveď.
Ked som bol maly, bol som namyslený. Teraz uz nemam ziadnu chybu [smilie=alien.gif]

filipina
Príspevky: 615
Dátum registrácie: 07.08.2014 08:59:22

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa filipina » 04.06.2018 11:19:03

Ak to bude len trošken pravda, to bude ostudýýýýý http://www.topky.sk/cl/100371/1714585/M ... l-pochybne
Ked som bol maly, bol som namyslený. Teraz uz nemam ziadnu chybu [smilie=alien.gif]

Užívateľov profilový obrázok
Axel Wers
Príspevky: 620
Dátum registrácie: 22.09.2007 21:04:05
Bydlisko: Trenčín - Juch
Kontaktovať užívateľa:

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa Axel Wers » 04.06.2018 12:24:28

Nooooo, zdá sa, že máme odpoveď na "zázračný" vzostup Trnavy
VICTORIAE AVGVSTORV(m) EXERCITUS QVI LAV GARICIONE SEDIT MIL(ites) L(egionis) II DCCCLV (Marcus Valerrius) MAXIMIANUS LEG(atus) LEG (ionis) II AD(iutricis) CVR(avit) F(aciendum)

Užívateľov profilový obrázok
baki
Príspevky: 2439
Dátum registrácie: 30.05.2012 19:03:29
Bydlisko: Trenčín bol, je, bude alebo MY SME TU DOMA!

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa baki » 04.06.2018 20:19:27

afera sraltakGATE. ja som vedel, ze hentakym loserskym "fodbalom" sa titul nevyhrava. verme, ze do toho nie su zapleteni nasi hraci. uz len podozrenie je obrovska hanba. v pripade potvrdenia podozreni ocakavam preradenie sraltaka do okresneho preboru, kde moze hrat derby s hrnciarovcami nad parnou, zvoncinom a ciferom.

snapshot
Príspevky: 2728
Dátum registrácie: 03.01.2008 21:56:07

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa snapshot » 04.06.2018 21:31:33

baki napísal:
04.06.2018 20:19:27
v pripade potvrdenia podozreni ocakavam preradenie sraltaka do okresneho preboru, kde moze hrat derby s hrnciarovcami nad parnou, zvoncinom a ciferom.

Najlepsie su tie komentare na sporte, nech len nas vyradia, pojdeme do CR ligy a plzen, Sparta, Slavia vypredaju stadion.

S takou hambou budu radi, ked ich privitaju v Seredi
"Boh je laska" 1Jn 4:8

GULIVER
Príspevky: 1483
Dátum registrácie: 11.12.2014 20:05:45

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa GULIVER » 04.06.2018 22:34:22

Dufam, ze v korupcnej afere nie je zapojena aj cela nasa obrana. Jeden by povedal, ze tie chyby robili naschval [smilie=gathering.gif]

Užívateľov profilový obrázok
baki
Príspevky: 2439
Dátum registrácie: 30.05.2012 19:03:29
Bydlisko: Trenčín bol, je, bude alebo MY SME TU DOMA!

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa baki » 05.06.2018 20:20:53

snapshot napísal:
04.06.2018 21:31:33
baki napísal:
04.06.2018 20:19:27
v pripade potvrdenia podozreni ocakavam preradenie sraltaka do okresneho preboru, kde moze hrat derby s hrnciarovcami nad parnou, zvoncinom a ciferom.

Najlepsie su tie komentare na sporte, nech len nas vyradia, pojdeme do CR ligy a plzen, Sparta, Slavia vypredaju stadion.

S takou hambou budu radi, ked ich privitaju v Seredi
to si vazne ich cerveno-cirne mozocky myslia, ze ich zoberu do CZ? to nie je hokej. UEFA im hrat ligu v inom state nepovoli. ano, existuju vynimky, ako lichtenstajnske kluby vo svajciarsku alebo andorske v spanielsku, ale to je preto, lebo v tych malych statikoch je malo klubov. ked uz ide o to, s korupcnym klubom sa nikto nebude zapodievat. budu radi, ked si v nedelu dopoludnia zahraju proti bielemu kostolu

Užívateľov profilový obrázok
baki
Príspevky: 2439
Dátum registrácie: 30.05.2012 19:03:29
Bydlisko: Trenčín bol, je, bude alebo MY SME TU DOMA!

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa baki » 11.06.2018 15:20:05

ktory klub este nehra ligu na myjave, nech sa hlasi u sudruha zincicu.

https://profutbal.sk/clanok/226939-sere ... -to-nebude

filipina
Príspevky: 615
Dátum registrácie: 07.08.2014 08:59:22

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa filipina » 27.06.2018 12:54:55

Nič nové pod slovenským slnkom ......... https://sport.sme.sk/c/20857769/sfz-poz ... laciu.html Šport je len obraz spoločnosti. Korupcia a doping vládne v športe. Tam kde je skorumpovaný štát, spolitizovaný šport-doping riadený štátom, tam panuje aj korupcia. Ešte som neevidoval doping riadený štátom ani podplácanie a korupciu v športe vo Fínsku, Švédsku, Nórsku. Prečo asi??
Ked som bol maly, bol som namyslený. Teraz uz nemam ziadnu chybu [smilie=alien.gif]

snapshot
Príspevky: 2728
Dátum registrácie: 03.01.2008 21:56:07

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa snapshot » 18.07.2018 11:43:10

Tak uz mame prvych profi rozhodcov.

Nuz ked vidim niektore mena, tak oni by mali platit zxa to, ze mozu behat po ihriskach:

https://sport.aktuality.sk/c/347015/na- ... al.c.x...B.
"Boh je laska" 1Jn 4:8

snapshot
Príspevky: 2728
Dátum registrácie: 03.01.2008 21:56:07

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa snapshot » 23.07.2018 13:12:31

Takze TT to uz vyzrebovali,

Po Legii inak to som zvedavy kedze to je zaujimave porovnanie:
Ak vyhraju Crvena Zvezda Belehrad - FK Suduva

Ak prehraju pojdu do 3 predkola EL a my sme tolko stastia ako oni nemali, budu mat z dvojice F91 Dudelange (Lux.) - FC Drita (Kos.)
"Boh je laska" 1Jn 4:8

Užívateľov profilový obrázok
baki
Príspevky: 2439
Dátum registrácie: 30.05.2012 19:03:29
Bydlisko: Trenčín bol, je, bude alebo MY SME TU DOMA!

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa baki » 25.07.2018 18:03:23

tak my so skupinou vynimocnych hracov v time dostaneme od legie varsava latu a sraltak tak vyhra s neotesanymi nemehlami a autobusom vo svojej sestnastke. futbal fakt nema logiku. ale este nepostupili. podla mna je v realnych silach legie vysledok otocit.

disorder
Príspevky: 55
Dátum registrácie: 06.08.2007 10:41:59

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa disorder » 25.07.2018 19:18:21

V našom dvojzápase proti Varšave 0:1 a 0:0.
Toto je lata?

GULIVER
Príspevky: 1483
Dátum registrácie: 11.12.2014 20:05:45

Re: Fortuna liga

Príspevok od užívateľa GULIVER » 25.07.2018 19:29:29

My sme boli rozpredani oni iba vymenili kus za kus.

Napísať odpoveď