B tím od 2025/26

Diskusia k mládežníckym mužstvám AS Trenčín - od najstarších dorastencov až po maličkých v prípravkách.

Moderátor: Moderátori

Napísať odpoveď
ban
Dátum registrácie: 13.09.2017 07:29:37

B tím od 2025/26

Príspevok od užívateľa ban » 23.01.2025 12:44:09

Tak snáď konečne nejaká pozitívna informácia, od budúcej sezóny by malo mať AS vlastný B tím v tretej lige.

https://mytrencin.sme.sk/c/23439539/fut ... obias.html

Mohol by prípadne niekto doplniť celý článok ...

snapshot
Dátum registrácie: 03.01.2008 21:56:07

Re: B tím od 2025/26

Príspevok od užívateľa snapshot » 28.01.2025 19:48:52

ban napísal:
23.01.2025 12:44:09
Tak snáď konečne nejaká pozitívna informácia, od budúcej sezóny by malo mať AS vlastný B tím v tretej lige.

https://mytrencin.sme.sk/c/23439539/fut ... obias.html

Mohol by prípadne niekto doplniť celý článok ...
V čom spočíva práca športového riaditeľa mládeže?
Najdôležitejšou súčasťou mojej každodennej práce je komunikácia s trénermi o tréningovom procese, o vývoji a progrese hráčov, o fungovaní a nastavovaní celkovej športovej stránky akadémie. Ďalšou zložkou je komunikácia s vedením SFZ – úseku mládeže, pod ktorú spadá naša akadémia a v neposlednom rade komunikácia s rodičmi, agentmi, reprezentačnými trénermi mládeže a mnoho ďalších iných vecí.

Aká bola jesenná časť?
Prevládajú veľmi pozitívne emócie. Ešte v lete sme absolvovali medzinárodný turnaj v kategórii U19 na pôde jednej z najlepších akadémii v Európe v Záhrebe. Bola to odmena za našu prácu. Konfrontácia s mužstvami ako je Manchester United, Udinese či Panathinaikos Atény pre nás nie je bežnou rutinou.
Zažili sme krásny príbeh v mládežníckej Lige majstrov. Potvrdilo sa, že naša nastavená cesta je správna. Pri mládeži nie sú dôležité iba výsledky. Pozrime sa, koľkí hráči sa reálne dokázali prepracovať do profesionálneho futbalu pomerne rýchlo. Obšivan a Brandis hrajú v Púchove, Praženka v Považskej Bystrici. Štvorica Pávek, Fiala, Hájovský a Mikulaj je v našom áčku.
Každý rok sa však nepodarí dostať na úroveň prvej či druhej ligy sedem hráčov. Máte nastavené, koľko priemerne hráčov by sa malo presadiť?
Nemáme nastavené jasné počty. Čím väčšiemu množstvu sa to podarí, tým je to pre nás potešujúcejšie a motivujúcejšie. Nie sme však naivní. Každý ročník nebude taký silný ako tento. Treba uznať, že bol výnimočnejší. Podobne ako ročník narodenia 1994, z ktorého vyšiel Skovajsa, Bariš, Bero, Lobotka.
Napísali sme Napísali sme Hossa ho nazval Pirulom. Z vlakovej stanice sa prepracoval až do reprezentácie Čítajte
Dá sa už vo veku 15 rokov reálne vycítiť či z hráča bude profesionálny futbalista?
Prvý krok je prechod zo žiackeho futbalu do dorastu. Chlapcovi nestačí, aby bol iba talentovaný. To je príliš málo. Futbal je rýchly a dynamický. Ak nemá dostatok fyzických síl, je to problém.
Väčšinou sa presadzujú hráči, ktorí futbalu aj mimo tréningu obetujú niečo naviac. Mnohí si to ale neuvedomujú.
Najnáročnejší je prechod do mužského futbalu. Preto ma nesmierne teší, že od nasledujúcej sezóny budeme mať v tretej lige vlastné béčko, čo bude krok na to, aby sa hráči dokázali ľahšie zapracovať do mužského futbalu.
Vypnúť reklamu
Prečo je prechod medzi dorastom a mužmi taký náročný?
Ak aj bol chlapec mládežnícky reprezentant, zrazu príde do úplne inej kabíny, kde to nič neznamená. Znova musí všetkým dokazovať, že má kvalitu na to, aby bol súčasťou seniorského tímu.
Všetky jeho predchádzajúce čiastkové úspechy zostanú zabudnuté. A mnoho hráčov to nezvládne.
Čo všetko musia mladí hráči prekonávať?
Ako som už spomenul, talent nestačí. Kľúčovou je tvrdá práca a trpezlivosť. Môže sa pokojne stať, že desať zápasov bude iba sedieť na lavičke. Možno potom dostane šancu na desať minút. Za ten čas musí niečo ukázať, čím zaujme trénera a vedenie klubu.
Preto vítame alternatívu B-tímov. Hráči majú rok či dva na adaptáciu do mužského futbalu. Je motivujúce, že postupne sa do tohto mužstva budú zapracovávať dorasteneckí futbalisti, aby pričuchli k „dospeláckemu“ futbalu. Logicky by tým pádom mali byť pripravenejší.

Za posledné tri ročníky ste sa dvakrát predstavili v mládežníckej Lige majstrov. Čo to pre klub znamená?
V Európe sme vnímaní v pozitívnom svetle. Napríklad konfrontácia spred dvoch rokov proti Panathinaikosu Atény nám v lete minulého roku pomohla k účasti na turnaji v Záhrebe, keď nás grécky manažér odporučil, aby nás zavolali.

Liga majstrov je pridaná hodnota. Užili sme si postupovú eufóriu po dvojzápase proti Brnu. Nahliadli sme do akadémie Olympiacosu Pireus, ktorý vyhral minulosezónnu edíciu. Mali sme možnosť vidieť ako funguje riadenie akadémie či ako pracujú tréneri. Ich rozpočet mládeže je niekde na úrovni celého AS Trenčín. O hráčov je postarané na profesionálnej úrovni.
Som rád, že sme si na ihrisku neurobili hanbu a dokázali favoritovi konkurovať. Najmä domáci zápas bol z našej strany veľmi kvalitný. Nastúpilo proti nám šesť hráčov, ktorí sa minulý rok tešilo z finálovej výhry proti AC Miláno.
Brno je pre vás tradičným súperom a Pireus ako víťaz predchádzajúceho ročníka bol extrémne náročný protivník. Ako ste vnímali výsledky žrebu?
V praxi nám osud vyžreboval dvoch súperov, ktorých som si príliš neželal. Brno preto, že sme chceli hrať proti lukratívnejšiemu súperovi. So Zbrojovkou sa stretávame pravidelne. Veľmi dobre vzájomne poznáme svoje silné i slabé stránky.
Snívali sme o tíme z Nemecka či Anglicka. Olympiacos je vynikajúce klub, čo napokon dokázal aj triumf prvého tímu v Konferečnej lige.
Trenčianska akadémia si už roky robí dobré meno v okolí. Silnie záujem detí a rodičov o pôsobenie u vás?
Áno. Vidíme to na náboroch i prihláškach na strednú školu, kde veľmi dobre spolupracujeme so strednou športovou školou a takisto aj so Základnou školou Novomeského. Záujem o prepojenie vzdelania a športu je silným artiklom.
Netreba sa však uspokojiť, ale neustále pracovať a hľadať cesty ako sa zlepšiť. S tým prichádzajú aj nepopulárne kroky. V zahraničí som navnímal, že sa akadémie snažia dbať už viac na kvalitu ako kvantitu. My sme mávali v minulosti veľké počty, ale snažíme sa už ísť do kvality a počty znižujeme, aby sme skvalitnili tréningový proces. Veľa rodičov to vníma negatívne. Ak však chceme byť konkurencieschopní, nemáme inú možnosť.
V okolí Trenčína ja viacero klubov či akadémií, ktoré sa venujú výchove mladých futbalistov. Ako vychádzate?
Vnímam ich pozitívne. Čím je väčšia základňa v našom regióne, tým je naša akadémia silnejšia. Sme naklonení akejkoľvek spolupráci. Robíme množstvo trénerských seminárov. Chodíme po dedinách, ktoré majú záujem. Niekde sme vítaní, niekde nás odsudzujú.
Rád by som vyzdvihol spoluprácu s Bánovcami nad Bebravou, odkiaľ ku nám prichádzajú veľmi dobre pripravení mládežníci .
Osemdesiat kilometrov severne sa nachádza silná akadémia MŠK Žilina. Dokážete sa pomestiť na pomerne malom priestore?
Vzťahy so Žilinou sú na veľmi dobrej úrovni. Nepísaným pravidlom je pre nás akceptovať sa. Veľakrát sa stane, že máme záujem o rovnakého hráča. Potom je už na ňom, kam sa rozhodne ísť. Pokiaľ sa bude všade pracovať ako v MŠK alebo u nás, slovenský futbal pôjde hore.
Koho by ste nazvali výkladnou skriňou trenčianskeho futbalu za posledné roky?
Z voleja mi napadne meno Matúš Bero. Je to prototyp hráča, ktorého by chcel každý tréner. Napriek ťažkému zraneniu v mládežníckom veku sa dokázal vrátiť do hry. Vyznačuje sa neskutočnou vôľou a buldočou povahou. Neustále na sebe pracoval. Na ňom bolo vidieť, že sa dokáže presadiť aj v seniorskom futbale.
Mierne prekvapenie bol pre mňa Dominik Hollý. Futbalu obetovať veľa. Odmalička dochádzal do Trenčína do školy zo Šípkova v okrese Bánovce nad Bebravou. Príliš nevynikal, ale vďaka povahe sa dokázal presadiť a dnes hrá českú ligu.
Veľmi zaujímavý bol od prípravky Jakub Kadák. Bol prirodzený talent a napokon sa mu podarilo presadiť sa a dnes pravidelne nastupuje v Švajčiarsku a takisto Artur Gajdoš potvrdil svoj potenciál a stal sa najmladším hráčom našej akadémie s profesionálnym kontraktom .
Som presvedčený o tom, že tu máme ďalšie talenty, o ktorých budeme v budúcnosti počuť. Chcem sa poďakovať všetkým svojim kolegom, mládežníckym trénerom, bez ktorých by sme nedosahovali také úspechy, aké dosahujeme na mládežníckej úrovni. Všetko to úsilie, ktoré do toho dávajú, častokrát aj na úkor svojich rodín, je nedocenené. A preto si veľmi vážim každého jedného, kto pre našu akadémiu pracuje.

Čítajte viac: https://mytrencin.sme.sk/c/23439539/fut ... obias.html
"Boh je laska" 1Jn 4:8

Napísať odpoveď